Hoe herken je de signalen dat je organisatie toe is aan een nieuw platform?

Ben Reineke

@benreineke19-09-2024

Een digitaal platform is essentieel voor moderne organisaties. Het is niet alleen het gezicht van de organisatie, maar ook een plek voor positionering, werving en het delen van verhalen. Bovenal is het een belangrijk en vaak onderschat middel dat een bijdrage levert aan bedrijfsresultaten. Om de zoveel jaar is een platform aan vernieuwing toe, omdat de (digitale) behoeften van de organisatie zijn veranderd. Bepaalde signalen laten zien dat je organisatie toe is aan zo’n digitale transformatie. Het tijdig herkennen van deze signalen stelt je in staat om strategisch aan de slag te gaan met deze transitie. In deze Digitally Crafted geven we je inzicht in hoe je deze signalen herkent en hoe je actie onderneemt.

The highest paid person's opinion (HIPPO)

Signaal: belangrijke keuzes, vooral op digitaal vlak, worden gemaakt op basis van de meningen van personen met de hoogste autoriteit binnen de organisatie.

Is de digitale strategie en de keuzes die daaruit voortvloeien grotendeels gebaseerd op de meningen van mensen met veel autoriteit binnen de organisatie? Dan is deze strategie vaak minder goed onderbouwd dan je misschien denkt. Belangrijke keuzes maak je namelijk niet op basis van meningen, maar op basis van feiten zoals bewijslast en data. Met de juiste data kun je strategische keuzes maken die gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Tevens kun je op basis van diezelfde data je keuzes en aannames continu blijven toetsen.

Maak je te vaak keuzes op basis van meningen in plaats van data? Dan is dat een belangrijk signaal dat je platform toe is aan vernieuwing.

Werkplezier als graadmeter voor innovatie

Signaal: content managers en marketeers klagen al een tijdje over het gebruik van het CMS.

Klaagt het personeel al een tijdje over jullie draak van een CMS? Dan kun je als manager denken: klaag niet zo, het valt allemaal wel mee! Toch is het verstandig om deze signalen niet te snel af te doen. Het kan namelijk een indicatie zijn dat je geld laat liggen. Door een wildgroei aan pagina’s of simpelweg een slechte implementatie kan het steeds langer duren om content correct in het CMS te plaatsen. Dit kost veel extra tijd van je personeel, maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Doordat contentbeheer zoveel tijd kost, zijn de marketingprocessen binnen je organisatie minder wendbaar. Je organisatie kan minder snel reageren en experimenteren, waardoor veel waardevolle kansen onbenut blijven. Ook hier laat je dus geld liggen.

Daalt het werkplezier van je content managers en marketeers? Dan is dat een signaal dat je CMS niet gebruiksvriendelijk genoeg is. En dus tijd voor actie!

De kosten voor beheer worden groter

Signaal: je hebt steeds minder budget beschikbaar voor innovatie.

Merk je dat de kosten voor het beheer en onderhoud van je platform al een tijdje stijgen? Dan is het tijd om eens kritisch naar deze uitgaven te kijken. Hoewel beheer en onderhoud natuurlijk belangrijk zijn, mogen ze innovatie niet in de weg staan. Je corporate platform is essentieel voor je organisatie, en doorontwikkeling mag daarbij niet achterblijven. De investeringen in doorontwikkeling en onderhoud moeten goed in balans zijn.

Dus leg die cijfers eens naast elkaar en vraag jezelf af: investeren we niet te veel in beheer en onderhoud?

De salesafdeling van je organisatie is misschien te groot

Signaal: de sales afdeling zit de hele dag te bellen.

Een ander signaal dat je organisatie toe is aan innovatie, is een (te) grote salesafdeling. De realiteit is dat dit in 2024 niet meer nodig is! Door slim gebruik te maken van de verschillende digitale middelen die een modern platform biedt, kun je sales funnels veel beter inrichten. Hierdoor kan een sales team efficiënter werken en dus hetzelfde werk met minder mensen doen.

Zit je sales team nog steeds de hele dag te bellen? Dan is dit een sterk signaal dat je platform toe is aan vernieuwing en dat je kansen op digitaal vlak laat liggen. 

De relatie met je digitale partner is niet meer wat het was

Signaal: je hoort steeds vaker geklaag over je digitale partner.

Je werkt al een tijd samen met een digitale partner en hoewel het lange tijd goed ging, merk je dat je personeel steeds vaker klaagt over de samenwerking. Dit is een belangrijk signaal! Het is gemakkelijk om te denken dat het probleem bij die digitale partner ligt, maar er kan meer aan de hand zijn. Digital agencies werken het liefst aan spannende en vernieuwende projecten voor klanten—daarvoor bestaan ze immers. Wanneer ze echter al een tijd alleen bezig zijn met beheer of onderhoud voor een bepaalde klant, kan hun interesse afnemen. Dit betekent niet dat ze slecht werk leveren, maar het kan wel zijn dat je als klant minder prioriteit krijgt. Merk je deze signalen op, ga dan direct het gesprek aan. Misschien kunnen jullie elkaar opnieuw uitdagen.

Lijkt de relatie met je digitale partner niet meer wat het was? Ga in gesprek en blaas nieuw leven in de samenwerking. 

Herken je één of meerdere van deze signalen binnen je organisatie? 

Geen paniek! We helpen je graag op weg met de ontwikkeling van een nieuwe digitale strategie. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Digitally crafted

Vooruitstrevende organisaties zijn constant in verandering. Dit vraagt om een strategische basis, een duidelijke visie en flexibiliteit. Een digitale strategie biedt steun in de complexe processen van digitale transformatie. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe behouden we focus op onze doelen en blijven we toch wendbaar? En hoe maken we nu de juiste keuzes voor de toekomst? In de artikelenreeks "Digitally Crafted" verkennen we maandelijks belangrijke thema's voor organisaties in transformatie en laten we met praktijkvoorbeelden en expertinterviews zien hoe jouw organisatie voorop blijft lopen.

Vragen?

Kom een keer langs!

...maar een vraag stellen mag ook.

Essenstraat 1

5616 LG, Eindhoven

Reduitlaan 29

4814 DC, Breda