Hoe werk je doelgericht samen aan digitale projecten?
Digitaal succes komt voort uit goede samenwerking tussen klant en digitale partner. Met die open deur achter ons kunnen we eerlijk tegen elkaar zijn: goede samenwerking is nog niet altijd even makkelijk. Zeker niet tussen twee verschillende organisaties. Toch kun je een hoop doen om de samenwerking te bevorderen. Managing director Ben Reineke en Senior front-end developer Peter van Gennip nemen je mee in de geheimen om doelgericht samen te werken aan digitale projecten.
Structuur is key
Niks is belangrijker dan structurele afspraken. Deze vormen de kaders waarbinnen je samenwerkt. Maar hoe kom je tot deze afspraken en belangrijker, hoe zorg je ervoor dat men zich eraan houdt? Hiervoor maak je gezamenlijk een canvas waarin je al je afspraken en communicatiestromen vastlegt. Zo kun je bijvoorbeeld het RACI model gebruiken om verantwoordelijkheden vast te leggen. Door gebruik te maken van zo’n werkvorm leer je elkaar beter kennen, staan alle afspraken overzichtelijk bij elkaar en heb je altijd iets om op terug te vallen.
Filter de ruis
Ken je het fluisterspel nog? Een speler krijgt een zin ingefluisterd en fluistert deze door naar de volgende in de rij. Tegen de tijd dat de zin bij de laatste speler aankomt, is hij vaak totaal veranderd. Iets soortgelijks gebeurt in samenwerkingsprocessen als er te veel schakels of dubbele rollen aan beide kanten betrokken zijn. Bijvoorbeeld wanneer er zowel bij de klant als bij het bureau een projectmanager in de communicatie zit. Dit kan voor verwarring zorgen, zeker als de focus vooral op tijd en budget ligt. Om dit te voorkomen, is het efficiënter om specialisten direct met elkaar te laten communiceren. Laat de product owner daarom direct met de developers praten, zonder dat er tussenpersonen zoals projectmanagers bij betrokken zijn. Dit vermindert ruis en zorgt voor verdiepende vragen die zowel kwaliteit als efficiëntie verhogen.
Product owner aan de klantzijde
In digitale productontwikkeling is de rol van product owner cruciaal. Deze rol vormt de basis voor een succesvolle samenwerking in teams met verschillende expertises. Voor de beste resultaten komt de product owner vanuit de klantorganisatie en heeft hij of zij de beslissingsbevoegdheid om echt invloed te kunnen uitoefenen. Dit is belangrijk, omdat de product owner aan klantzijde beter in staat is om de juiste mensen binnen de organisatie te betrekken en te overtuigen.
Een product owner vanuit de agency-kant zou dit mandaat missen, wat het draagvlak en de geloofwaardigheid bij de klant kan schaden. Met een product owner aan klantzijde draait het project om kwaliteit en waarde, en ontstaat er vertrouwen binnen de organisatie. De specialisten bij de agency voorzien de product owner van de benodigde data en kennis om weloverwogen keuzes te maken. Zo blijft de samenwerking puur, gericht op het belang van de klant en zorgt het voor sterk intern draagvlak.
Vier successen
Het vieren van successen is een essentieel onderdeel van een goede samenwerking. Door heldere doelen en epics (srcum) op te stellen en deze actief te delen met de opdrachtgever en product owner, blijft iedereen op koers en weet het team precies waar ze naartoe werken. Wanneer de product owner succesvol is, wordt ons werk niet alleen makkelijker, maar kunnen we samen de impact van onze inspanningen zien. Laat zien welke epics zijn voltooid en neem de tijd om samen kleine en grote overwinningen te vieren. Tip: ga eens naar de locatie van de je digitale partner om daar samen te vieren. Dit versterkt de teamspirit, wekt meer begrip en motiveert iedereen om op dezelfde positieve koers door te gaan.
Extreme transparantie
Tijd voor échte openheid, en dan hebben we het over alles wat er gebeurt binnen projecten. Dit gaat verder dan alleen de basis; werkelijk alles wordt gedeeld – van contracten en communicatie tot gedetailleerde rapportages. Door verantwoordelijkheid te nemen voor elke stap en open te zijn over de acties en beslissingen die je maakt, groeit het vertrouwen tussen de betrokken partijen. Deze transparantie maakt het niet alleen makkelijker om eerlijk over fouten te zijn, maar zorgt er ook voor dat fouten sneller worden herkend en opgelost. Zo bouw je aan een samenwerking waarin vertrouwen en verantwoordelijkheid centraal staan.
Meer wendbaarheid = meer blije werknemers
Meer (digitale) wendbaarheid binnen het team betekent meer werkplezier en een grotere betrokkenheid. Als de dag gevuld is met overmatige structuren en processen, verliezen medewerkers hun energie en creativiteit. Wendbaarheid geeft de ruimte om flexibel te reageren en in te spelen op wat écht nodig is, zonder vast te zitten in starre schema's.
Digitally Crafted
Vooruitstrevende organisaties zijn constant in verandering. Dit vraagt om een strategische basis, een duidelijke visie en flexibiliteit. Een digitale strategie biedt steun in de complexe processen van digitale transformatie. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe behouden we focus op onze doelen en blijven we toch wendbaar? En hoe maken we nu de juiste keuzes voor de toekomst? In de artikelenreeks "Digitally Crafted" verkennen we maandelijks belangrijke thema's voor organisaties in transformatie en laten we met praktijkvoorbeelden en expertinterviews zien hoe jouw organisatie voorop blijft lopen.
Vragen?
Kom een keer langs!
...maar een vraag stellen mag ook.
Essenstraat 1
5616 LG, Eindhoven
Reduitlaan 29
4814 DC, Breda